Op 2 januari 2017 begon ik vol goede moed met mijn goede voornemen om meer te gaan bewegen! Inmiddels zijn we een week of 10 verder en houd ik het nog steeds goed vol. En het heeft resultaat, want door te gaan hardlopen en beter op mijn eten te letten kan ik inmiddels mijn outfits shoppen in maat 38 i.p.v. 42. Op Instagram (stories) post ik regelmatig foto’s en daar krijg ik ook vaak de vraag hoe ik “het” heb gedaan. Dat ga ik je in dit artikel even kort vertellen…..

Ik ben bewuster gaan eten

Ergens in november 2016 ging bij mij de knop om, ik was het een beetje zat om te merken dat mijn kleding niet meer zo leuk en mooi stond als eerst. En ik wilde zeker niet voor een grotere maat gaan shoppen, daar had ik geen zin in. Nu ben ik best klein (1.65m) en dus zie je het echt wel als ik een paar kilo’s aankom en inmiddels waren die paar er echt wat teveel geworden. De knop ging dus om en ik ben direct begonnen met bewuster omgaan met mijn eetgewoontes.

Nu eten wij altijd al behoorlijk gezond hier thuis (kan ook niet anders met een man die behoorlijk bezig is met zijn lichaam), dus heel veel hoefde ik niet te veranderen. Ik moest wel minder gaan eten en natuurlijk ook bepaalde dingen laten staan. Minder eten is natuurlijk het meest simpele, eet in plaats van 2 boterhammen er eens 1. Of vervang die twee dikke boterhammen door 2 dunne crackers. En als ik ‘s avonds “gewoon” mijn diner opschepte, dan nam ik echt een minder grote hoeveelheid. Want eigenlijk is afvallen heel simpel, je moet gewoon zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbrandt. En als je minder eet, dan krijg je minder binnen.

Omdat ik behoorlijk gemotiveerd was (en ben) kostte dat minder eten mij totaal geen moeite, ik eet natuurlijk wel gewoon maar echt minder. Nu merk ik goed dat ik gewend was aan een bepaald eetpatroon, terwijl ik dat helemaal niet “nodig” had. Ik at gewoon teveel in verhouding met de calorieën die ik verbrandde.

Goed, zo ben ik dus begonnen en daarmee ben ik doorgegaan tot op de dag van vandaag. Ik maak nog steeds dezelfde gerechten klaar als anders, alleen ik eet er minder van. Ik volg dus geen dieet en je ziet dat het desondanks toch lukt om gewicht kwijt te raken.

 

Tips:

– probeer je bewust te zijn van de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt door alles wat je eet en drinkt bij te houden in een app, zoals de My Fitness app. Dat hoef je niet altijd te blijven doen, vaak is het al nuttig om te zien hoe je gemiddelde week eruit ziet.

– drink geen zoete drankjes maar houdt het bij water, thee of kokoswater

– ben je (nog) niet zo gewend aan het klaarmaken van gezonde maaltijden, ga dan goed op onderzoek uit en zoek recepten die gezond en simpel zijn.

– laat kant-en-klaar maaltijden/producten zoveel mogelijk links liggen en koop met verse producten. Eet meer groente dan vlees, beperk de hoeveelheid van de rijst/pasta/aardappelen/brood die je eet.

– dingen die niet bepaald gezond zijn (denk aan snoep, chocolade, chips, frituursnacks, croissants, taart, toetjes, sausjes, vette kaas) mag je heus wel, maar beperk je wel tot af en toe. Je bent er misschien aan gewend, maar nodig heb je ze natuurlijk niet.

– drink alleen nog alcohol bij speciale gelegenheden, dus niet iedere dag maar heus wel bij een etentje of avondje uit.

– ontzeg jezelf niets, maar besef dat je echt op moet letten hoeveel je van iets eet of drinkt. Een glaasje cola of sap is natuurlijk prima, 1,5 liter per dag is niet aan te raden. Een stukje chocolade of kaas kan best, een hele reep of blok is niet handig….en ga zo maar door. Probeer wel een beetje sterk te zijn voor jezelf, want daar doe je het voor!

Ik ben gaan hardlopen

Op 2 januari stond ik dus voor de deur, in mijn sportieve outfit met een paar Nike Free sneakers aan, klaar om hard te lopen. Ik had de Runkeeper app al op mijn telefoon staan (van de tijd dat ik nog hardliep in de sportschool) en kon dus direct beginnen. Zelfs mijn running playlist stond nog in mijn telefoon, oortjes in en dus maar gaan.

Ik ben heel rustig begonnen, eerst een klein rondje in mijn buurt met heel veel wandelen tussendoor. Ik heb geen hardloopprogramma en/of hardloopapp gebruikt, maar ben gewoon gaan rennen. Mijn eerste rondje was nog geen 2 km en ik wandelde waarschijnlijk de helft van de tijd, maar alle begin is moeilijk natuurlijk.

Zelf vind ik het fijn om ‘s ochtends te gaan lopen, dus meestal stap ik rond 9 uur de deur uit. De eerste weken heb ik voor- en na het hardlopen zo’n 5-10 minuten gewandeld om goed op te warmen en af te koelen. Inmiddels is dat niet echt meer nodig en begin ik mijn rondje direct als ik de deur uitstap.

Na een paar weken besloot ik een Apple Watch te kopen om mijn bewegingen beter bij te houden, zowel tijdens het hardlopen alsook op de dagen dat ik niet hardloop. Ik loop drie keer in de week hard, tenzij het echt lastig uitkomt, dan houd ik het bij twee keer.

Ik heb mij iedere keer proberen uit te dagen door net iets verder te rennen en minder te wandelen, zelfs al was het maar een minuutje of een paar honderd meter. Ik heb mijn eigen tempo aangehouden en dat heeft mij volgens mij erg geholpen het vol te houden. Mijn conditie is enorm verbeterd en ik ren nu meestal een afstand tussen de 5 en 6 km, daarover doe ik dan zo’n 35-40 minuten. Inmiddels hoef ik niet meer tussendoor te wandelen, maar rust ik halverwege soms nog wel even een minuutje uit, waarbij ik mijn spieren even strek. Ik vind het gewoon leuk worden, dat rennen!

 

Tips:

– download een speciale app op je telefoon, ik gebruik zelf Runkeeper

– maak een leuke “running” playlist met motiverende muziek

– koop een stappenteller, ik heb zelf een Apple watch. Ik probeer een gemiddelde te halen van 12.000 stappen per dag, iets wat makkelijk lukt met drie keer per week hardlopen. Op de dagen dat ik niet hardloop haal ik meestal rond de 9.000 of 10.000 stappen, op hardloopdagen is dat zo’n 18.000 stappen.

– koop een leuke outfit, waar je je lekker in voelt en die je niet beperkt in het sporten

– kun je een keer niet hardlopen, omdat het slecht weer is of omdat het niet uitkomt. Doe dan een workout thuis! Ik gebruik daarvoor de 7 minute workout app en doe die 2, 3 of 4 keer achter elkaar op een lekker muziekje. Alle beetjes helpen!

Mijn run van afgelopen zaterdag…..met de kleine Jyn op de foto die gezelig met mij mee uitwandelde in de tuin. Heb jij onze puppy al gezien op Instagram?

Links augustus 2016 en rechts maart 2017

 

Ik zie heel duidelijk verschil op de foto’s en ik voel het verschil natuurlijk iedere dag. Mijn hele lichaam is slanker geworden, zowel mijn buik, benen, billen, armen en rug, echt overal is er iets af. Ik heb geen idee hoeveel kilo’s eraf zijn, omdat ik nooit op de weegschaal sta, we hebben er zelfs geeneen in huis, haha. Maar ik merk het echt wel aan mijn kleding, die is echt behoorlijk wijd geworden. Heel veel kleding die ik heb, is gewoon echt te groot, maar gelukkig is er nog wel wat over en heb ik ondertussen weer wat geshopt. Van een L (soms XL) ben ik nu over op een M en van een maat 42 pas ik nu vrijwel altijd een maat 38. Soms is het nog wel een maat 40 omdat mijn borsten iets meer ruimte nodig hebben, al merk ik aan mijn BH’s dat die ook wat kleiner aan het worden zijn.

 

En nu? Ik ga gewoon door met rennen, twee of drie keer in de week en ik probeer wel de 10 kilometer te halen omdat ik in het najaar mee wil doen aan een run. Maar dan vind ik het wel prima, ik heb geen ambitie om mee te doen met de marathon ofzo en doe het vooral om mijn conditie te verbeteren. 

Wil je meer weten? Stel gerust een vraag hieronder of bij de Facebook post over deze post, ik deel me alle liefde nog wat tips.