Als je mij al langer volgt (bijvoorbeeld sinds 2013) dan weet je misschien wel dat ik al jaren last heb van vervelende pigmentvlekken op mijn gezicht. In 2013/2014 ben ik daarvoor in behandeling geweest bij huidtherapeute Annelijn van Ierland van SkinKliniek. Dat ging heel goed en daarom ben ik onlangs weer bij haar geweest om opnieuw de strijd tegen pigmentvlekken aan te gaan. 

Eind 2014 gaf ik voor het laatst een update over hoe het ging met mijn strijd tegen de pigmentvlekken en daarin kon je o.a. dit lezen:

Wat was het probleem?

Mijn huid zag er voor mijn leeftijd behoorlijk goed uit, ik heb maar weinig rimpeltjes, mijn poriën zijn mooi en fijn en mijn huid is best strak, maar ik had wel enorm last van pittige pigmentvlekken. Op een aantal plekken op mijn gezicht (wangen, wenkbrauwen en voorhoofd) had ik erg donkere verkleuringen die, hoe ik ook mijn best deed, echt niet meer weggingen, ook niet met goede huidverzorging. En daar baalde ik toch wel heel erg van, ik zou die pigmentvlekken natuurlijk wel kunnen verbergen onder een dikke laag foundation, maar ik hou daar helemaal niet van, ik heb liever een mooie en gezonde huid dan die te moeten verstoppen onder een laag makeup (niks mis met makeup natuurlijk). Door die donkere vlekken zag ik er ouder, minder verzorgd en eerlijk gezegd minder mooi uit, daar moest ik iets aan gaan doen. Toch ben ik niet direct naar een specialist gegaan, maar ben ik eerst zelf aan de slag gegaan met normale huidverzorging.

Gewone huidverzorging werkt niet bij mij!

En dus heb ik alle bekende “normale” huidverzorgingsproducten die zouden helpen tegen pigmentvlekken of hyperpigmentatie wel geprobeerd, maar helaas zonder echt goed resultaat. Na mijn eerste bezoekje aan de huidtherapeut werd ook direct duidelijk waarom die niet hebben gewerkt, de oorzaak van mijn pigmentvlekken ligt veel dieper in de huid dan waar deze producten kunnen komen. Wat ik ook zou proberen, niets zou gaan werken. En helaas hielp het ook (niet meer) om mijn huid goed te beschermen tegen de zon, de schade was al aangericht. Natuurlijk heb ik desondanks mijn huid wel altijd goed beschermd, tenslotte zit ik niet op nog meer pigmentvlekken te wachten. En de pigmentvlekken waren ook niet uit zichzelf weer verdwenen, het was dus echt nodig om die vervelende vlekken echt goed aan te pakken, de eerste stap was om een afspraak te maken bij huidtherapeute Annelijn van Ierland.

Het wondermiddel : hydroquinone (alleen op recept verkijgbaar)

Huidtherapeute Annelijn van Ierland gaf mij het advies om de pigmentvlekken op een aantal manieren aan te pakken:

  • gebruik van medicijn Hydrochinon (ook wel hydroquinone)
  • gebruik van het medicijn vitamine A zuur creme ofwel tretinoide creme
  • ondersteuning in de vorm van een aantal peelings met glycolzuur
  • goede bescherming tegen de zon

Zoals je ziet heb ik twee verschillende soorten cremes gebruikt (Hydrochinon plaatselijk en Vitamine A zuur creme over mijn hele gezicht) die je alleen op recept kunt krijgen in Nederland, dat recept moet worden uitgeschreven door een arts. Je kunt deze twee medicijnen dus niet zomaar in de winkel kopen, ook bij een apotheek krijg je de cremes niet zomaar mee. Toch heb ik wel begrepen dat je op internet wel redelijk makkelijk aan de cremes kunt komen, pas echter wel op, het zijn wel medicijnen en die gaan gebruiken zonder begleiding van een arts is gewoon niet verstandig! Ga vooral niet zelf dokteren, je kunt het probleem daarmee zelfs ook verergeren.

Let wel : dit is het advies dat ik heb gekregen, gebaseerd op mijn “probleem” en dat wil dus niet zeggen dat iedereen met pigmentvlekken op dezelfde manier kan worden geholpen. Iedere huid is anders, de pigmentvlekken kunnen een heel andere oorzaak hebben en de behandeling zal dan ook niet bij iedereen hetzelfde zijn, je moet dus zeker altijd een persoonlijk consult inplannen om een goed behandelplan op te kunnen stellen.

Hydrochinon, voor mijn pigmentvlekken het wondermiddel, ze verdwijnen er echt van! Alleen op afspraak te krijgen bij de apotheek.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en ik ben echt enorm tevreden met het resultaat, het is nog niet voor 100 % verbeterd, maar het gaat zeker de goede richting op. Ook huidtherapeute Annelijn is heel tevreden, al moet ik dus nog steeds hydrochinon en vitamine A zuur creme blijven gebruiken, waarschijnlijk moet dat vanaf nu altijd . Hopelijk kan ik het op een gegeven moment wel afbouwen, maar Annelijn waarschuwde mij wel dat dit misschien niet het geval zou zijn, de schade zit diep in mijn huid en zorgt telkens opnieuw voor nieuwe pigmentatie. Maar wie weet neemt het toch wel af na verloop van een aantal jaren? Laten we het hopen!

De foto’s

Natuurlijk zijn jullie benieuwd naar het verschil tussen september 2013 en november 2014? Annelijn heeft mij de foto’s gemaild die ze heeft gemaakt het de Visia, een speciaal apparaat dat detailfoto’s maakt van de huid en die analyseert om de problemen zichtbaar te maken. Schrik dus niet als je de onderstaande foto’s ziet, de eerste drie (of eigenlijk zes) zijn speciale foto’s die laten zien waar de pigmentstoornissen zitten. Bij de donkerste plekken is de pigmentatie het meest problematisch.

Visia detail foto’s pigmentatie : voorzijde gezicht links september 2013 – rechts november 2014 

Visia detail foto’s pigmentatie : linkerkant gezicht links september 2013 – rechts november 2014 

Visia detail foto’s pigmentatie : rechterkant gezicht links september 2013 – rechts november 2014 

links september 2013 en rechts november 2014

links augustus 2013 en rechts november 2014

Zoals je zelf kunt zien zijn de donkerste verkleuringen echt veel minder zichtbaar geworden, iets wat langzaam maar zeker is gebeurd. Toch zie je ook dat er nog steeds donkere vlekken zichtbaar zijn op de eerste foto’s, in het echt valt het gelukkig wel mee en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Toch geven die foto’s wel aan dat ik de pigmentvlekken moet blijven behandelen, dat gaan we dus ook zeker doen! Zo zie je bijvoorbeeld dat de vlekken bij mijn lippen weer wat zijn opgevlamd, daar ben ik nu dus ook hydrochinon aan het gebruiken op advies van Annelijn.

Goed, fast forward naar 2019, vijf jaar later en ik vond het dus weer tijd om weer wat te gaan doen aan mijn (weer opgevlamde) hyperpigmentatie. In de afgelopen jaren heb ik van tijd tot tijd nog weleens hydrochinon gebruikt, maar niet heel vaak. Ik wist natuurlijk dat mijn pigmentatie weer zou opvlammen en nu ben ik weer een beetje klaar mee. Mijn huid ziet er, voor mijn leeftijd, echt wel goed uit, maar de donkere vlekken ontsieren Ik ga jullie natuurlijk op de hoogte houden. Binnenkort komt er een artikel online met de nieuwe foto’s (voor de behandeling) en zal ik wat vertellen over de aanpak van de eerste weken. Ik heb twee peelings met glycolzuur achter de rug en ben begonnen met vitamine A-zuur creme (tretinoine) en hydrochinon. Mijn huid ziet er naar mijn idee alweer een stuk frisser uit. Dankzij de goede zorgen van Annelijn!

Je vindt huidtherapeute Annelijn van Ierland tegenwoordig in haar eigen skinkliniek, ik kan je haar zeker aanbevelen. Ze kan je bijvoorbeeld ook helpen bij acne, rosacea, ontharen en algehele huidverbetering. Je vindt haar hier:

Skin Kliniek – medisch cosmetische huidverbetering, Savannahweg 17, 3542 AW Utrecht, email: info@skinkliniek.nl, tel. 085-4851436, www.Skinkliniek.nl

Heb je vragen over mijn “strijd” tegen pigmentvlekken? Misschien heb je er zelf ook last van? Stel ze gerust, als het kan beantwoord ik ze zelf of anders vraag ik het aan Annelijn.